Jeg sveder, når jeg er nervøs

July 25, 2018

Kilde: IW Olobot

Mange mennesker begynder at svede, når de bliver nervøse, men kan man gøre noget ved det?

Svedkirtler hjælper med at regulere din kropstemperatur, især når det er varmt, eller når du dyrker motion.

Nogle mennesker har tendens til at svede mere end hvad der er nødvendigt, f.eks. under armene, håndfladerne, fodsålerne, eller i ansigtet. Det er de områder med høj koncentration af svedkirtler.

At svede meget kan være pinligt, både socialt, men kan også skabe problemer på arbejde. Et af de meste kendte og offentlige eksempler skete for 50 år siden: Mange mener at Richard Nixons tendens til at svede under tv-debatter med John Kennedy i 1960, var skyld i at han tabte præsidentvalget.

Følelser kan føre til sved, fordi de aktiverer en del af nervesystemet, på samme måde som varme og motion gør.

Din nervøsitet kan blive kraftigere, hvis du bekymrer dig om at svede. Hvis du får sveden under kontrol, kan din selvtillid stige, og du kan føle mindre nervøsitet i situationen.

Så sveder du meget, kan du evt. tage en snak med din læge, da noget andet end din ængstelse kan være skyld i at du sveder, såsom en alt for aktiv skjoldbruskkirtel eller en bivirkning af noget medicin. Hvis du ikke har nogen af de problemer, kan vi anbefale at smøre en antiperspirant på det sted, hvor du sveder. Husk dog på, at du aldrig må smøre antiperspirant på mere end 10% af din krop, da det at svede jo regulerer din kropstemperatur.

Læs mere om antiperspiranter på www.perspirex.dk