Kettlebelt træning 16-9

Sveder man mere, når man er i god form?

Hvis du sveder meget ved fysisk aktivitet, er der flere årsager til, hvorfor svedperlerne pibler frem på din krop.

Både vægt, alder, genetik, køn, temperatur og luftfugtighed har betydning for, hvor meget du sveder. Men faktisk spiller din form også en afgørende rolle for din svedproduktion. Mange tror, at de vil svede mindre, i takt med at formen bliver bedre. 

Det forholder sig dog anderledes. Når du kommer i bedre form, vil du også kunne træne hårdere. Det betyder, at din krop producerer mere varme. Og så sveder du mere. 

Men hvorfor sveder man mere, når man er i god form?

Det får du svar på her.

Du regulerer din kropstemperatur mere effektivt 

Når din krop producerer mere varme, sætter det også højere krav til, at den kan skabe en stabil kropstemperatur.

Det kan den heldigvis. 

For når temperaturen stiger, gør svedproduktionen det samme. Det er kroppens måde at regulere temperaturen, så du ikke overopheder. Din krop har derfor et indbygget reguleringssystem – og det bliver mere effektivt, når din kondition øges.

Du sveder mere

Din krop er smart indrettet. Og på samme måde, som den lærer at igangsætte svedproduktionen, når det er nødvendigt, vil den også dosere den i passende mængder. 

Den øgede mængde sved kommer ud i de mængder, der skal til, for at sikre, at din kropstemperatur ikke bliver for høj.

Er den øgede mængde sved til gene, kan du afhjælpe problemet med en ekstra effektiv antiperspirant fra Perspirex.

Du sveder tidligere

Når du forbedrer din form, vil din krop hurtigt vænne sig til det. Det gør den ved at sende svedperlerne hurtigere frem til hudoverfladen – og det betyder, at du sveder hurtigere, end da du var i mindre god form. 

Din krop husker, hvad der venter den, når kropstemperaturen stiger. Den sender derfor hurtigere besked til dit indre nedkølingssystem for at komme den stigende temperatur i forkøbet.

Taber man sig af at svede?

Når sveden pibler frem på panden under en hård træning, kan man næsten føle, hvordan kiloene rasler af sidebenene.

Men forbrænder man flere kalorier, når man sveder? 

Det korte svar er nej. Sved og kalorieforbrænding har ingen direkte sammenhæng. Du har ikke en højere forbrænding, fordi du sveder meget. 

Men når du sveder, bruger kroppen energi på at sende blod ud i det yderste lag hud og skubbe sveden ud gennem dine porer. På den måde forbrænder du faktisk nogle kalorier, når du sveder. Dog er det ikke den proces, der er afgørende for, at du taber dig.

Det afgørende for, hvor mange kalorier du forbrænder, er intensiteten af din træning, og hvor længe du træner. 

Skab gode vaner, når du sveder mere

I takt med at formen bliver bedre, og du derfor sveder mere, kan du skabe nogle gode vaner for dig selv: 

  • Husk væske: Hold dig hydreret, så du tanker din krop op med de bedste forudsætninger for at nedkøle sig selv. Gør der derfor gerne til at vane at drikke rigeligt med vand i løbet af dagen.
  • Bekæmp sved med antiperspirant: Med en ekstra effektiv antiperspirant fra Perspirex kan både mænd og kvinder effektivt bekæmpe sved uden tilsat parfume eller konserveringsmidler. Antiperspiranten virker ved at danne en lille midlertidig prop i dine svedkirtler, så mængden af sved, der når op til hudoverfladen, minimeres.

Påfør en antiperspirant om aftenen, før du går i seng. Den kan holde dig tør og lugtfri i op til flere dage – også efter træning.

  • Få styr på sveden under din træning med flere gode råd her.
Share:
Scroll to Top