Teenagers 16-9

Gode råd til dig, der er teenager og sveder meget

Svedgener kan for mange unge være et stort problem, der følger med puberteten. 

Her bliver du klogere, hvis du som teenager sveder meget, ligesom du får gode råd til at tackle svedproblemerne. 

Øget svedproduktion og hedeture som ung 

Når unge kommer i puberteten, begynder de at svede mere, hvilket skyldes hormonelle forandringer. Det gælder både piger og drenge. 

De hormonelle forandringer betyder samtidig, at sveden begynder at lugte en smule anderledes. Det kan for mange være en stor gene, som føles både pinligt og skamfuldt. 

Heldigvis vil mange af dine venner opleve det samme, og det kan nogle gange være en trøst, at man ikke står alene med problemet. 

Men det betyder ikke, at du behøver at gå gennem teenageårene og acceptere fugtige armhuler eller lugtgener. 

3 rutiner der kan hjælpe med at tackle svedproblemer

Der er flere rutiner, du kan indarbejde i din hverdag, hvis du vil håndtere dine svedproblemer bedst muligt: 

  1. Tag et bad hver dag og vask dig grundigt med vand og en mild sæbe – vask dig omhyggeligt under arme og fødder, hvor svedproblemerne kan være størst.
  2. Klæd dig gerne i løse bluser og trøjer, der ikke sidder stramt under armene. Dette kan hjælpe med at undgå store, fugtige plamager af sved på dit tøj. Vælg også gerne lyse eller mørke farver, da svedpletter kan være sværere at se i disse farver. Undgå så vidt muligt grå. Tjek også, at tøjet er lavet i naturlige materialer som eksempelvis bomuld eller uld – og undgå syntetiske materialer, der gør det sværere for huden at ånde.
  3. Brug en god antiperspirant som svedbeskyttelse. Den kan holde svedproblemer i skak, både svedpletter og svedlugt

Antiperspirant og deodorant til teenager – hvad skal du vælge? 

Mange leder efter en god og effektiv deo til teenagere. Hvad enten du er på jagt efter en velduftende deodorant til unge mænd eller en neutral variant til unge kvinder, er der mange bud på hylderne. Og det kan gøre det svært at vælge den rigtige. 

En deodorant og antiperspirant er ikke det samme.

Deodoranter forhindrer ikke sved, de maskerer blot lugtgener. En antiperspirant vil derimod danne en lille midlertidig prop i svedkirtlerne, som minimerer mængden af sved, der kommer op til hudoverfladen. Dermed undgås svedpletter på tøjet og lugten af sved.

Hvis du som ung er meget generet af svedproblemer, vil en antiperspirant derfor være en god løsning. Med Perspirex antiperspirant får du ekstra effektiv beskyttelse i op til fem dage – både når det gælder sved og svedlugt.

Du kan samtidig få en svedbeskyttende lotion til hænder og fødder, hvilket kan spare dig for mange svedbekymringer i dine ungdomsår.

Hvis du er under 12 år og sveder meget, bør du tale med din læge. Svedproblemer opstår normalt først i puberteten.

Share:
Scroll to Top