perspirex, gravid

3 gode råd: Sådan kan du afhjælpe svedproblemer i din graviditet

Sveddråberne pibler frem på panden, håndfladerne bliver fugtige, og armhulerne efterlader våde pletter på tøjet.

Hedeture som gravid er et almindelig problem for mange kvinder, men heldigvis får du her 3 gode råd til at afhjælpe svedproblemerne under graviditeten. 

Hvorfor kan du som gravid opleve hedeture?

Nattesved som gravid er en velkendt gene, mens du er gravid.

Hvad enten du lugter af sved som gravid gennem alle ni måneder, eller du først oplever hedeture som gravid i 3. trimester, kan der være flere årsager.

Hormonelle forandringer

Under en graviditet bliver dine svedkirtler påvirket af hormonelle forandringer. Det gør dem mere aktive, og derfor kan du svede mere end normalt. 

Du kan både fornemme den øgede svedproduktion under arme, i ansigtet, på hænder og fødder, mellem ben og under bryster. 

Øget kropstemperatur 

Når du er gravid, producerer din krop en øget mængde af hormonet progesteron. Det får din kropstemperatur til at stige.

Samtidig stiger både din blodgennemstrømning og dit hvilestofskifte – begge bidrager til, at din kropstemperatur øges.

Det er en begrænset stigning, som er ganske ufarlig. Men det kan betyde, at du som gravid oplever at have det varmere, end du plejer.

3 råd til at forhindre sved- og svedlugt under din graviditet

For langt de fleste forsvinder de graviditetsrelaterede svedgener efter fødslen, men hos nogle skal hormonniveauerne igen finde sin rette balance. Heldigvis kan du selv gøre meget for at afhjælpe svedproblemerne – hvad enten du døjer med nattesved eller hedeture.

Her får du 3 råd:

  • Antiperspirant: Brug en ekstra effektiv antiperspirant som Perspirex, der reducerer sved og lugt i op til fem dage og er sikker at anvende, når du er gravid eller ammer.
  • Påklædning: Vælg gerne løstsiddende og let tøj, der ikke sidder stramt over maven og under armene. Tjek også, at tøjet er lavet i naturlige materialer som eksempelvis bomuld eller uld – og undgå syntetiske materialer, der gør det sværere for huden at ånde. Det kan samtidig være en god idé at vælge lyse eller helt mørke farver, så det er sværere at se svedpletter.
  • Eddike: Hænger svedlugten stædigt ved i dit tøj efter en varm dag i din graviditet? Eddike kan fjerne selv de genstridige lugtgener i dit tøj. Lav en blanding med halv vand og halv hvid eddike og læg dit tøj kort i blød. Vask det derefter, som du ellers ville gøre. Vær opmærksom på, om tøjet kan tåle at ligge i eddike.

Antiperspirant og deodorant til gravide: Hvilken skal du vælge?

Skal du vælge en antiperspirant eller deodorant som gravid? Og hvad er forskellen på de to?

En af de mest effektive måder at forhindre sved og svedlugt er med en ekstra stærk antiperspirant, som Perspirex. Den danner en midlertidig lille prop i svedkirtlerne, der minimerer mængden af sved, der kan trænge op til hudoverfladen. Formålet med en deodorant er derimod at maskere lugt med parfume.

Det er en god idé, at du som gravid vælger en antiperspirant, der ikke indeholder parfume.

Det er aluminiumssalte i antiperspiranten, der danner den lille prop i svedkirtlen, der effektivt minimerer mængden af sved i at nå hudoverfladen. Som gravid er det sikkert at bruge Perspirex.

EU’s videnskabelige komité (SCCS) har gennem flere undersøgelser slået fast, at aluminium kun i meget begrænset omfang optages gennem huden.

Share:
Scroll to Top