Portefølje Perspirex 16-9

Sådan undgår du at lugte af sved

Hver 3. dansker føler ugentligt, at de sveder eller lugter af sved, så det føles ubehageligt. Og mere end hver anden er bange for at komme til at lugte af sved 1). Så selvom det er et ret almindeligt problem, er vi meget bange for at andre skal bemærke det. Det anses som værende pinligt at lugte af sved.

Selvom sved i sig selv har en neutral lugt, forbinder vi ofte sved med en ubehagelig lugt. Lugten skyldes, at de bakterier der findes naturligt på huden, nedbryder svedens stoffer. Det er den proces, der giver den ubehagelige lugt. Svedlugt kommer som regel derfra hvor sveden ikke let kan fordampe.

Vand og sæbe

Føler du, at du kan komme til at lugte, er det er vigtigt, at du vasker bakterierne væk dagligt, gerne både morgen og aften med en mild, velegnet antiseptisk sæbe. Desuden kan det hjælpe at fjerne hårene i armhulen, da hår også holder på fugt og bakterier.

Tøjet

Man kan dog være nok så ren og hygiejnisk, hvis det tøj man bærer indeholder rester af svedbakterier. Lugtmolekylerne i vores tøj er ikke vandopløselige, og svedlugt kan ikke renses bort. Når vi vasker med almindeligt vaskemiddel og vaskepulver, indkapsles de gamle lugte blot – de forsvinder altså ikke. Når kroppen senere varmer tøjet op igen, så “brister” kapslerne og den dårlige lugt kommer tilbage. Konsekvensen bliver at tøjet ikke føles frisk og behageligt. Du kan finde forskellige tøjplejemidler, der fjerner lugt ved at google >>hvordan fjerner jeg svedlugt fra tekstiler<<.

Det er en god idé at undgå bluser i syntetiske materialer og i stedet vælge tøj i naturlige materialer som for eksempel bomuld, uld og silke, der er bedre til at ventilere og absorbere sved.

Deodorant eller antiperspirant

Mange deodoranter er bakteriedræbende – men det varer i kort tid og hvis den indeholder parfume, maskerer deodoranten blot den dårlige lugt midlertidigt. Hvis din almindelige deo ikke er nok til at holde dig frisk og lugtfri hele dagen, så prøv med en antiperspirant. Antiperspiranter forebygger sved (svedlugt, fugt og svedpletter) ved at forhindre sved i at nå overfladen på huden, ved at danne en gelprop i svedkirtlerne. Alt efter antiperspirantens effektivitet, holder virkningen fra få timer op til flere døgn. Hvis du vælger en antiperspirant uden parfume, kan du sagtens bruge din almindelige parfume og/eller deo sammen med den.

Den effektive

Prøv en effektiv antiperspirant som Perspirex, der er meget effektiv endog speciel i anvendelse – du skal følge indlægssedlen for at få den bedste virkning. Perspirex reducerer sved og svedlugt i op til 5 dage, så du kun behøver at anvende den et par gange om ugen. Også når du vasker dig og bruger parfume og/eller deodorant som altid.

At lukke af for svedkirtlerne på et lille område, f.eks. under armene, er ikke farligt for kroppens regulering af varme, da man blot sveder marginalt mere andre steder.

1) Forbrugerundersøgelse blandt 1.132 danskere, foretaget i 2014 af Kompas Kommunikation

Kilde: Kompas Kommunikation og Perspirex.dk

Share:
Scroll to Top