Forskellene mellem antiperspiranter og deodoranter

July 25, 2018

Når jeg googler ord som sved og svedlugt, kommer der mange resultater op på både deodoranter og antiperspiranter. Ordene bruges synonymt, men der er stor forskel på, hvordan de virker og hvor gode de er til at modvirke sved og lugt. Det forvirrer mere end det gavner. Derfor vil jeg her forklare forskellen mellem de to.

Deodoranter
Deodoranter bruges stort set af alle mennesker med eller uden svedproblemer. Deodoranter standser ikke svedproduktionen, men maskerer svedlugt. Du kan altså stadig få våde svedpletter.

Deodoranter er i dag en del af den daglige hygiejne, og er kun beregnet til at modvirke svedlugt i op til 12 timer. Deodoranter modvirker blot bakteriernes dannelse af ildelugtende affaldsstoffer. Deodoranter er derfor egnet til folk, der kun sveder lidt og som kan holde sig frisk hele dagen med en duft.

Antiperspiranter
Hvis det, vi ønsker, er at svede mindre i et afgrænset område (max 10% af kroppen), f.eks. under armene, kan jeg anbefale, at du bruger antiperspirant. Antiperspiranter forebygger sved (svedlugt, fugt og svedpletter) ved at nedsætte svedproduktionen i svedkirtlerne.

Antiperspiranter indeholder som regel Aluminiumklorid som danner en gelprop i svedkirtlen, som forhindrer sveden i at nå op til overfladen. Alt efter antiperspirantens effektivitet, holder virkningen fra få timer til flere døgn.

Det er ikke farligt ikke at svede under armene. Man sveder blot marginalt mere andre steder på kroppen. Det sker ved at der dannes en prop ovenpå eller nede i svedkirtlen.

Du kan også få ekstra effektive antiperspiranter der virker i mange dage. Det betyder, at den ikke skal påsmøres mere end 2-3 gange om ugen. Og man kan sagtens stadig gå i bad – For den daglige hygiejne påvirker ikke effekten af antiperspiranten.

Antibakteriel virkning
Deodoranter har en lettere antibakteriel virkning og reducerer ubehagelig kropslugt forårsaget af bakterier fra hudoverfladen.

Den antibakterielle virkning af antiperspirant er meget stærkere.

Duft og parfume
Deodoranter fås i mange forskellige udgaver med eller uden parfume. Hvis vi lugter af sved, blandes denne lugt med parfume til en “cocktail ” der ikke er attraktivt.

Nogle af de mest effektive antiperspiranter indeholder ikke parfume. Hvis du ønsker at dufte, kan du som regel bruge antiperspirant under din duftende deodorant eller parfume.

Anvendelse:
Deodorant påsmøres hyppigt og efter behov.

Det er bedst at bruge antiperspirant på om aftenen før sengetid, for at den har tid til at virke om natten, hvor svedkirtlerne er mindst aktive. Smør aldrig mere end 10% af kroppen ind i antiperspirant og læs vejledningen godt, før du bruger en antiperspirant.

Konklusion
Deodoranter er egnet til folk, der kun sveder lidt og kan holde sig frisk hele dagen med en duft.

Hvis du føler dig generet af sved og svedlugt, kan jeg anbefale, at du køber en god antiperspirant. Det gælder også, hvis du blot vil sikre, at du ikke sveder eller kommer til at lugte af sved i forbindelse med specielle situationer eller begivenheder som er stressende eller hvor det er ekstra vigtigt for dig, at du ikke sveder.

Perspirex
Jeg kan anbefale dig at prøve Perspirex Antiperspirant eller Perspirex til hånd- og fodlotion, som stopper sved på hænder og fødder. Mange af vores kunder, oplever vores Perspirex-serie som værende ”life-changing” for dem.